Stilteweekend – 10-12 maart

Heb jij zin in: even niets moeten en bijkomen van alle drukte, chaos en hectiek. Tijd nemen voor jezelf en voor jouw stilte, in een groep gelijkgestemden. Lees hieronder de informatie door en ontdek of een stilteweekend iets voor jou is!

Waarom?

We leven in een tijd met ontelbare mogelijkheden, waarin niets meer onmogelijk lijkt te zijn. Er komt veel op ons af. Door tijd te nemen voor stilte wordt het mogelijk hierin opnieuw bewuste keuzes te maken. De stilte brengt je weer in contact met je oorspronkelijke kern. Na het stilteweekend heb je weer een open blik en een diepere visie.

Retraite of retreat

Een andere benaming voor het stilteweekend is retraite of retreat, wat letterlijk betekent: terugtrekken of afzonderen. Door tijdens dit weekend ons af te zonderen van de rest van de wereld kom je automatisch bij jezelf uit. Je mobiel gaat offline, er is geen krant en ook de tv blijft uit. Hierdoor heb je geen externe prikkels die je kunnen afleiden. Je wordt je weer bewuster van je eigen gedachten en je eigen gedrag. Het tempo gaat omlaag in dit weekend, waardoor er meer tijd ontstaat om te voelen en te denken. In dit alles wordt je uitgenodigd om bewust hiermee in verbinding te zijn. 

Hoe?

Tijdens het weekend verblijven we het grootste gedeelte van de tijd in stilte. We houden korte zit- en loopmeditaties. Deze zijn ook zonder ervaring met mediteren prima te doen. Door middel van verschillende opdrachten ga je aan de slag om orde te scheppen in je hoofd. De vegetarische maaltijden gaan we met elkaar voorbereiden en daarna in stilte opeten. Tevens zijn er steeds momenten om je tijd op je eigen manier in te vullen. We verblijven midden in de natuur waardoor tot rust komen bijna automatisch gaat. Het gehele weekend en het verblijf staat in het teken van eenvoud en vertraging.

Met wie?

Je verblijft in een groep met gelijkgestemden die net als jij op zoek zijn naar momenten van stilte, rust, bezinning en samenzijn. De groep bestaat uit minimaal 4 deelnemers, en maximaal 7 deelnemers.

Programma

Op de vrijdag wordt je vanaf 17:00 van harte welkom geheten, waarna we beginnen met een heerlijke soep en ambachtelijke broden. De kamers worden verdeeld en we beginnen met het programma om 19:30. Je maakt met iedereen kennis en er wordt uitleg gegeven over het gehele weekend. Er wordt een corveelijst gemaakt, we dragen met elkaar de verantwoordelijkheid voor de leefomgeving. De avond wordt afgesloten met een meditatie en om 22:00 gaat de stilte in. 

Op zaterdag en zondag beginnen we met een gezamenlijk ontbijt. Daarna gaan we de dag openen met een korte zit- en loopmeditatie. Verder volgen verschillende activiteiten, afgewisseld met de benodigde pauzes en maaltijden tussendoor. Daarnaast kun je de vrije momenten invullen op je eigen manier. Zondagmiddag wordt de stilte weer doorbroken. We sluiten af met koffie, thee en gezamenlijk opruimen. Rond 16:00 gaan we uiteindelijk allemaal weer onze eigen weg.

Voor meer informatie of aanmelding kun je kijken op stilteweekend